Programma Trans Schotland

Sinds 2018 rijden we een grotendeels nieuwe route! Nog mooier, nog meer singeltrack, nog dieper de bergen in. We starten in Stonehaven. Van dit mooie kustplaatsje rijden we de Highlands in. We steken een aantal hoge bergpassen over, rijden door verlaten landschappen en trotseren vele waterdoorsteken om na 6 waanzinnig mooie dagen mountainbiken, 370 km en 7240 hm verder aan te komen in Fort Augustus.

In de ochtend vlieg je naar Edingburgh of Aberdeen, hier stap je op de trein die je in twee uur naar Stonehaven brengt. Aan het einde van de middag ontmoet je de gidsen en de overige deelnemers in de oude haven. Onder het genot van een heerlijk diner en drankje vertellen wij je wat jou te wachten staat de komende week. We slapen in diverse B&B’s in het dorp.

Stonehaven

Na een mooi pad langs de kust, klimmen we het binnenland in. Het bos waar we inrijden heeft wat weg van de Ardennen. We maken al flink wat hoogtemeters en raken deze ook snel weer kwijt in de afdalingen. Na de pauze begint het echte Schotland. De weides veranderen in heide en de bergen worden hoger. Een snelle afdaling brengt ons naar Edzell. Hier slapen we in een aantal gezellige B&B’s en een hotel.

Stonehaven – Edzell
66 km
1427 hm

De tweede etappe voert ons direct het bergachtige landschap in. Vandaag staat de beklimming van Mount Keen op het programma. Een pittige klim omhoog en een uitdagende afdaling naar beneden. Een tweede fikse klim volgt meteen met een afdaling die eeuwig lijkt te duren. Op onze bestemming Ballater eten we bij het beste Indische restaurant van de UK en genieten we van een goede nachtrust in het Guest house en hotel.

Edzell – Ballater
57 km
1231 hm

Deze etappe is volledig nieuw! We beginnen rustig aan en rijden een betoverend mooie vallei in. Het klimmen begint al snel, maar is de moeite waard. Een gave singletrail afdaling wacht op ons. Die brengt ons naar een andere vallei, ingesloten door de bergen en weg van de bewoonde wereld. We klimmen er doorheen en dalen af. Nu begint de uitdaging van de dag; een breed maar zeer technisch pad met grote stenen. De afdaling brengt ons naar Breamer waar we onze Guest houses opzoeken.

Ballater – Breamer
56 km
1204 hm

De langste etappe van de week, maar maak je geen zorgen. Hij is zo mooi dat je vergeet dat hij zwaar is. We gaan het hart van de Cairngorms in. Een groot natuurgebied waar de natuur de baas is. Natte voeten zijn vandaag onvermijdelijk, we steken tientallen rivieren en beekjes over. We rijden door verlaten bergen met adembenemende uitzichten. Diverse singletrails verbinden de paden vandaag. We komen moe, maar voldaan aan in Aviemore. We slapen in een Guest House.

Breamer – Aviemore
79 km
1385 hm

Vandaag is het “singletrail dag”! De mooiste afdaling van de week rijdt je vandaag. Om er te komen moet je even klimmen, maar de beloning is er. 3 km lang rijd je naar beneden en daar aangekomen wil je terug… Maar er is nog meer moois vandaag. We gaan door het bos richting Kingussie. Op het einde van de etappe liggen tientallen singletrails. We rijden er zoveel als we tijd en fut hebben. Het aantal kilometer kan dus wat meer worden… We slapen in een Guest house en hotel.

Aviemore – Kingussie
48 km
746 hm

De laatste etappe brengt ons naar het beroemde Loch Ness. Daarvoor zullen we wel de Corrieyairack pass moeten bedwingen. We maken gebruik van de oude ‘General Wade’s Militairy Road’. Deze weg is aangelegd in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit keien… De laatste 15 kilometer gaan vrijwel allemaal naar beneden en brengt ons in Fort Augustus. We sluiten de week af met een feestelijke maaltijd in een restaurant met uitzicht op Loch Ness!

Kingussie – Fort August
65 km
1247 hm

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Degene die terugvliegen vanaf Glasgow nemen de taxi voor een erg mooie reis van ongeveer 2,5 uur. Je kunt ook terugvliegen vanaf Inverness, op slechts 1 uur afstand. Vanaf beide luchthavens is het ongeveer twee uur vliegen naar Amsterdam. De mountainbike krijgt een plekje in onze bus en wordt voor jou naar Nederland gebracht.

Het programma kan gewijzigd worden en is afhankelijk van diverse invloeden, zoals de conditie van de deelnemers en het weer.

Terug naar algemene informatie Trans Schotland


Reacties zijn niet toegestaan.