Programma Trans Schotland

In 2018 zal de route van de Trans Schotland grotendeels gewijzigd worden. Nog mooier, nog meer singeltrack, nog dieper de bergen in. Hoe hij precies gaat lopen werken we nu hard aan. Hij zal starten aan de oostkust en dwars door de Highlands van Schotland lopen. Zodra de exacte route bekend is, zal het programma hieronder aangepast worden. Tot die tijd kun je een indruk opdoen met de onderstaande dagindeling. Qua zwaarte en kilometers zal hij redelijk ongewijzigd blijven.

In 6 etappes rijden we van Stonehaven aan de oostkust naar Fort William aan de westkust van Schotland. In totaal fietsen we ongeveer 360 km en maken we een kleine 6000 hoogtemeters. De etappes van de Trans Schotland voeren ons door het ruige binnenland, ver van de bewoonde wereld. ‘s Avonds is er tijd om te relaxen. Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

In de ochtend vlieg je naar Edingburgh of Aberdeen, hier stap je op de trein die je in twee uur naar Stonehaven brengt. Aan het einde van de middag ontmoet je de gidsen en de overige deelnemers. Wij vertellen je alles wat je te wachten staat de komende week en laten de route zien. We eten gezamenlijk en zorgen dat alles gereed is voor de eerste etappe.

Stonehaven

De eerste etappe brengt ons het echte Schotse landschap in. Het bos waar we al snel inrijden heeft wat weg van de Ardennen. We maken al flink wat hoogtemeters en raken deze ook snel weer kwijt in de afdalingen. Na de pauze gaat het via heuvelachtige weilanden en de eerste bergen met Schotse heide naar Edzell. Hier slapen we in een gezellige B&B.

Stonehaven – Edzell
60 km
1196 hm

De tweede etappe voert ons direct het bergachtige landschap in. Vandaag staat de beklimming van Mount Keen op het programma. Een pittige klim omhoog en een uitdagende afdaling naar beneden. We maken vandaag flink wat hoogtemeters. Tezamen met de afstand en de technische moeilijkheid maakt dat de tocht van vandaag zwaar. Op onze bestemming Ballater, zullen we daarom extra genieten van een flinke maaltijd en een goede nachtrust in het Geusthouse.

Edzell – Ballater
64 km
1076 hm

Na een rustige klim en een mooie afdaling om in te komen, begint het echte werk. We stijgen 12 km lang en komen uit bij een meer waarlangs een technische singletrack loopt. Vanaf het hoogste punt voeren de karrensporen ons via een snelle afdaling naar Tomintoul. Hier lunchen we bij de tearoom. Na de lunch volgt direct een klim en een mooie afdaling om uiteindelijk te eindigen in Nethy Bridge.

Ballater – Aviemore
80km
1172 hm

De start van de vierde etappe is erg mooi. We klimmen gestaag door een bos met af en toe uitzicht op de hoge bergen van de Cairngorns. Via een bergpas komen we bij onze lunchplek in Glenmore. Na de lunch geven de gidsen op het trainingsparcours een leerzame clinic. We vervolgen onze route door één van de bekendste mountainbikegebieden van Schotland, dwars door het bos en langs de vele meren. We brengen de nacht door in B&B’s.

Aviemore – Kingussie
65 km
650 hm

De vijfde etappe brengt ons naar het beroemde Loch Ness. Daarvoor zullen we wel de Corrieyairack pass moeten bedwingen. Er zullen dus heel wat hoogtemeters overwonnen worden vandaag. We maken gebruik van de oude ‘General Wade’s Militairy Road’. Denk niet dat we over saai asfalt rijden of over een makkelijke weg. Deze weg is aangelegd in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit keien…

Kingussie – Fort August
62 km
1086 hm

De laatste etappe alweer… we werpen nog een laatste blik op Loch Ness alvorens we een gedeelte van de Great Glenn Way gaan berijden. Eerst gaan we nog één keer de highlands in. Hoe dichter we bij Fort William komen, hoe meer outdoor sportievelingen we zullen zien. Fort William barst van de outdoor mogelijkheden en mountainbiken is daar een groot onderdeel van. We sluiten de week af met een feestelijke maaltijd in een goede pub.

Fort Augustus – Fort William
58 km
741 hm

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. De trein brengt de deelnemers terug naar Edinburgh of Glasgow, een erg mooie reis van ongeveer 4 uur. Vanaf hier is het slechts twee uur vliegen naar Amsterdam. De mountainbike krijgt een plekje in onze bus en wordt voor jou naar Nederland gebracht.

 

Het programma kan gewijzigd worden en is afhankelijk van diverse invloeden, zoals de conditie van de deelnemers en het weer.

Terug naar algemene informatie Trans Schotland


Reacties zijn niet toegestaan.