Programma Trans Schotland Extreme

In 6 etappes rijden we van Stonehaven aan de oostkust naar Invershiel aan de westkust van Schotland. In totaal fietsen we ongeveer 400 km en maken we 9000 hoogtemeters. De etappes van de Trans Schotland voeren ons door het ruige binnenland, ver van de bewoonde wereld. ‘s Avonds is er tijd om te relaxen. Het programma ziet er, onder voorbehoud, als volgt uit:

In de ochtend vlieg je naar Edingburgh, hier stap je op de trein die je in twee uur naar Stonehaven brengt. Aan het einde van de middag ontmoet je de gidsen en de overige deelnemers. Wij vertellen je alles wat je te wachten staat de komende week en laten de route zien. We eten gezamenlijk en zorgen dat alles gereed is voor de eerste etappe.

Stonehaven

De eerste etappe brengt ons het echte Schotse landschap in. Het bos waar we al snel inrijden heeft wat weg van de Ardennen. We maken al flink wat hoogtemeters en raken deze ook snel weer kwijt in de afdalingen. Na de pauze gaat het via heuvelachtige weilanden en de eerste bergen met Schotse heide naar Edzell. Hier slapen we in een gezellige B&B.

Stonehaven – Edzell
60 km
1196 hm

De tweede etappe voert ons direct het bergachtige landschap in. Vandaag staat de beklimming van Mount Keen op het programma. Een pittige klim omhoog en een uitdagende afdaling naar beneden. We maken vandaag flink wat hoogtemeters. Tezamen met de afstand en de technische moeilijkheid maakt dat de tocht van vandaag zwaar. Op onze bestemming Ballater, zullen we daarom extra genieten van een flinke maaltijd en een goede nachtrust in het Guesthouse.

Edzell – Ballater
66 km
1343 hm

De etappe van vandaag is om van te smullen. Nadat we ingereden zijn starten we aan een 12 km lange klim. De beloning is een waanzinnige singletrack en een mooie afdaling. We gaan steeds dieper de highlands in over paden die steeds smaller worden. Ook nu klimmen we weer en bereiken het hoogste punt van de week. Een lange technische singletrack brengt ons naar de lunchplek. Na de lunch rijden we door het bos en langs een mooi meer naar ons guesthouse in Aviemore.

Ballater – Aviemore
79 km
1526 hm

De eerste 20 km van de vierde etappe lopen door een weids heidegebied en bos. De klimbenen mogen flink aan het werk in het tweede deel van de etappe, die ons naar het beroemde Loch Ness brengt. Daarvoor zullen we wel de Corrieyairack pass moeten bedwingen. We maken gebruik van de oude ‘General Wade’s Militairy Road’. Denk niet dat we over saai asfalt rijden of over een makkelijke weg. Deze weg is aangelegd in de 18de eeuw en bestaat voornamelijk uit keien…

Aviemore – Fort August
89 km
1420 hm

We mogen meteen klimmen, pakken delen van de oude militaire weg op en dalen het volgende dal in. Meteen mag er weer geklommen worden. Op het hoogste punt ligt een groot meer met een strand van keien. Dat is ons pad… Aan het einde van het meer staat een mysterieuze, verlaten jagerslodge op een eiland. Er staat nog één pittige klim op het programma voor we afdalen naar Tomich, onze bestemming van vandaag. We laten ons onderdompelen in de luxe van een hotel.

Fort August – Tomich
45 km
1077 hm

Laat je niet misleiden door de getallen van vandaag. De minste hoogtemeters van de week, maar zeker niet de minste etappe. We laten de bewoonde wereld achter ons en door het befaamde Glen Affric. Hier zijn de Schotse Highlands op haar mooist. Wegen zijn hier niet, we volgen enkel paden. Eén daarvan is een 8 km lange singletrack waar zelfs de beste rijder al zijn techniek nodig zal hebben. We bereiken vandaag de westkust en slapen in een hotel aan de kust.

Tomich – Invershiel
48 km
938 hm

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Wij verzorgen een transfer naar het station van Kyle of Lochalsh met een taxi. Twee uur later sta je op het vliegveld van Inverness, vanwaar je in eveneens twee uur naar Nederland terug vliegt. De mountainbike krijgt een plekje in onze bus en wordt voor jou naar Nederland gebracht.

 

Het programma kan gewijzigd worden en is afhankelijk van diverse invloeden, zoals de conditie van de deelnemers en het weer.

Terug naar algemene informatie Trans Schotland Extreme


Reacties zijn niet toegestaan.