TRANS SCHOTLAND

Dwars door de Highlands

 • Prijs

  € 1375,00

 • Datum

  18 tot en met 24 mei 2024
  25 tot en met 31 augustus 2024

 • Niveau

  Techniek: Niveau 2 (gevorderd)
  Conditie: Niveau 2 (middelzwaar)
 • Mountainbike

  Veerweg: 100 t/m 140 mm
  Hardtail of full-suspension
 • Protectie

  Helm, handschoenen, regenkleding

Dwars door de Highlands

Schotland, waar de natuur nog echt de baas is

Er zijn maar weinig landen die zo tot de verbeelding spreken als Schotland. De ruige natuur, het verlaten landschap, bergen en uitgestrekte heidevelden. Op de mountainbike is Schotland het mooiste. Je komt tot diep in het binnenland, ver weg van de bewoonde wereld.

Tijdens de Trans Schotland rijd je over karrensporen en singletracks, door bossen en heide, op gravel, gras, grind en rots. Je zoekt jouw weg door rivierdoorwadingen en op technische afdalingen.

In Schotland komen is simpel. Jij pakt het vliegtuig en wij brengen jouw mountainbike naar de startplaats. Tijdens de reis zorgen wij voor het bagagetransport. Je slaapt in de beste B&B's en eet bij de lekkerste restaurants. En overdag volg je onze gids over de meest waanzinnige trails. Goed geregeld toch?

De reis in detail

Tijdens de reis

Je slaapt in Guest Houses of kleine hotels. Zo maak je kennis met de echte Schotse mensen. Een voedzaam ontbijt voor een lange dag mountainbiken is inclusief. De lunch regelen wij. Halverwege de dag komen we de bagageauto tegen. We maken brood klaar en eten we dit op met de beste uitzichten. Het is een eenvoudige, maar lekkere lunch. We houden rekening met allergieën en hebben ook voldoende lekkers voor de vegetariër. Voor het diner gaan we naar het restaurant.

Jouw bagage wordt tijdens de reis door ons vervoerd en staat al voor je klaar wanneer je aankomt in het volgende dorp. Je rijdt dus enkel met jouw dagrugzak.

Wij hebben gereedschap, pomp en diverse reservematerialen bij ons. Ook beschikken we over een reserve mountainbike. Handig, aangezien we maar weinig fietsenmakers tegenkomen onderweg.

Van en naar Schotland

Jouw mountainbike geef je in Nederland aan ons af. Wij vervoeren deze voor je naar Schotland en weer terug . Zo reis je zonder gedoe en met enkel jouw normale bagage.

De reis naar en van Schotland regel jij zelf. Het snelste is per vliegtuig. Je vliegt heen op Edinburgh en reist per trein naar Stonehaven. Of je vliegt op Aberdeen en maakt vanaf daar gebruik van een taxi. Op de terugweg brengt een taxi je naar het vliegveld van Inverness.

Ga je liever voor een groene manier van reizen? Dan is de trein of de auto een goed alternatief. Per trein reis je via Londen en Edinburgh in ongeveer 13 uur naar Stonehaven. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten. Terug reis je vanaf het station van Fort William.

Met de auto maak je de oversteek via Newcastle, waarna het 2,5 uur rijden is naar Edinburgh. Het beste laat je de auto hier achter en reist per per trein verder naar Stonehaven. Terug reis je dan vanaf Fort William naar Edinburgh om de auto weer op te pikken. Geef je mountainbike ook in dit geval aan ons mee, zo reis je makkelijk het stuk per trein.

Dit is inbegrepen

Inbegrepen

 • 6x overnachting
 • 6x ontbijt
 • 5x lunchpakket
 • 5x mountainbike dagtocht
 • Professionele gidsen
 • Bagagetransport tijdens de reis
 • Transport van mountainbike vanuit Nederland naar Schotland en retour
 • Kennismakingsclinic in Nederland

Bij te boeken

 • Gebruik 1-persoonskamer (+ € 375)

Niet inbegrepen

 • Vlieg-, trein of autoreis (± € 150 tot € 300)
 • Transfer luchthaven of station (± € 60)
 • Diner (± € 250)
 • Reis- en annuleringsverzekering

Ga je mee?

Schrijf je in voor de Trans Schotland

Beleef deze waanzinnige reis zelf. Verzeker jouw deelname door je hier in te schrijven. Je hoeft niet direct de volledige reissom te betalen, maar slechts een aanbetaling van 20%.
Datum reis Beschikbare plaatsen
Trans Schotland 18/05/2024

0 van de 14

Schrijf je in!
Trans Schotland 25/08/2024

0 van de 14

Schrijf je in!

De footprint van deze reis

De footprint verkleinen

Groot-Brittanië is het makkelijkste te bereiken per vliegtuig. Dat is de enige manier om in een rechte lijn te kunnen reizen. De alternatieven van trein en auto zijn afhankelijk van tunnel of boot, wat de reis altijd langer zal laten duren. Het vliegtuig zorgt echter in deze reis wel voor het grootste aandeel in de CO2-uitstoot, maar liefst 79%.

Toch is het alternatief van de trein interessant. Het is een ontspannen en mooie reis. Eerst naar Brussel, vandaar met de Eurostar naar Londen. Het volgende deel gaat per comfortabele semi-hogesnelheidstrein naar Edinburgh, vanaf waar je met een normale trein naar Stonehaven kunt reizen. Je reist een groot deel langs de kust met waanzinnige uitzichten. Terug is de reis helemaal de moeite waard. Vanaf Fort William gaat het spoor dwars de Higlands en brengt je naar Edinburgh, om vanaf daar weer via Londen en Brussel naar Nederland te gaan. In Stonehaven is het maar een klein stuk lopen vanaf het station. Om bij Fort William te komen maak je gebruik van een transfer die wij voor jou kunnen regelen.

Dit groene alternatief zorgt voor maar liefst 1704 KG CO2-uitstoot minder wanneer alle deelnemers hier gebruik van zouden maken. Een besparing van 44%. 

Ook met de auto en de boot reizen zal een stuk minder uitstoot generen dan vliegen. Omdat we op een ander punt eindigen dan starten, is het raadzaam in dat geval de auto in Edinburgh achter te laten en vanaf daar met de trein te reizen. Ook dan kun je gebruik maken van onze gratis transport van jouw mountainbike naar Schotland en retour.

Reis je met de trein? Dan krijg je van ons een waardebon van € 50,00. Reis je met de auto met minimaal 2 personen, dan krijg je van ons een waardebon van € 25,00. Wanneer je met 2 personen of meer samen reist is dit meestal goedkoper dan vliegen. De waardebon is in te zetten in onze webshop of voor een volgende reis.

Dit is de uitstoot

Totaal: 5231 kg CO2
Bij 14 deelnemers: 374 per deelnemer

Ons aandeel: 803 kg CO2

 • Brandstof: 501
 • Boot: 129

Aandeel deelnemers: 4429 kg CO2

 • Vliegen: 4116
 • Transfer: 86
 • Per deelnemer: 316

Alternatief deelnemers: 2498 kg CO2

 • Trein: 2412
 • Transfer: 150
 • Per deelnemer: 178
 • Besparing per deelnemer: 138 = 44%

Wanneer iedere deelnemer kiest voor het alternatieve vervoer, dan stoot deze reis in totaal 3301 kg CO2 uit.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 4000 kwh stroom per jaar. Bij grijze stroom geeft dit een uitstoot van 2224 kg CO2. Deze reis stoot evenveel CO2 uit als 1 huishouden in 2 jaar en 4 maanden doet. Bij het alternatief is dit 1 jaar en 6 maanden.

Het programma

Van Stonehaven aan de oostkust naar Fort Augustus in het westen. Van de Noordzee naar Loch Ness, van strand tot strand. Ertussen liggen bergen, bossen, heidevelden en verlaten stukken niemandsland. De Trans Schotland telt ruim 325 km, 7000 hoogtemeters en ontelbaar veel geluksmomenten.

Dag 1: Aankomst in Stonehaven

Na een korte vliegreis stap je op Schotse bodem het vliegtuig uit. De trein of taxi brengt je verder naar het schilderachtige havendorpje "Stonehaven". Daar in het kleine café aan de haven, daar tref je de gidsen en andere deelnemers aan. De spanning hangt in de lucht. Wat gaat deze week ons brengen? De gidsen vertellen je het tijdens het eten. Je krijgt een korte briefing over de eerste etappe en wat je allemaal mee moet nemen. Jouw mountainbike is met ons mee naar Schotland gekomen. Hij staat al bij jouw slaapplaats of je treft hem de volgende ochtend bij onze startplaats aan. Vroeg naar bed want morgen start het echt!

Dag 2: Stonehaven - Edzell

66 km, 1427 hm
Je begint met een klim, sorry. Hij is de moeite waard, dat wel. Je rijdt over een smal pad langs de hoge kliffen. In de verte doemt een kasteel op. De route brengt jou het binnenland in. Er wordt flink geklommen door een bos. De omgeving heeft wat weg van de Ardennen. Maar dat blijft niet lang zo. De bergen om je heen worden hoger en de heide neemt het bos over. Dit is Schotland. De paden zijn vandaag veelal breed en nog niet technisch. De laatste kilometers maken daar een uitzondering op; een singletrack vol wortels en krappe bochten langs een kolkende rivier.

Dag 3: Edzell - Ballater

55 km, 1231 hm
Vanuit Edzell rij je eerst nog even door de weilanden. De vallei waar je in rijdt wordt steeds ruiger. Het echte Highland gevoel begint te komen. We lunchen met uitzicht op de berg die we zo overgaan. Dat gaat eerst nog rustig, maar al snel verandert de gravel in keien. Als de klim echt begint is het aanpoten. De steiging gaat over de 30% heen en het pad is nooit mooi geplaveid. Bovenaan ligt een parel van een singletrack en dan gaat het naar beneden. De afdaling is een ware downhill. Zodra we beneden zijn mag je opnieuw klimmen. Nu lang niet zover en weer met een beloning. Een super gaaf pad door de heide als afdaling.

Dag 4: Ballater - Tomintoul

69 km, 1741 hm
Het landschap is vandaag betoverend mooi. En dat zie je meteen als we het dorp uitrijden. De bergen zijn hier hoog en het gebied waar je de hele dag doorheen rijdt is totaal onbewoond. Een fikse klim brengt je naar één van de beste singletrack afdalingen van Schotland. Je bent nog maar net beneden en de volgende klim dient zich weer aan. Je rijdt steeds dieper de bergen in en daalt weer af naar een volgende vallei. Even komen we in de bewoonde wereld als we het zomerhuis van de koning passeren. Dan begint het klimmen weer en komen we tot aan de eindbestemming Tomintoul alleen nog maar heide, bergen en schapen tegen.

Dag 5: Tomintoul - Kingussie

71 km, 1204 hm
Gisteren was mooi, vandaag is waanzinnig. En je krijgt gegarandeerd natte voeten. Er zijn maar liefst 16 rivierdoorwadingen op onze route. Sommige een paar centimeter diep, andere tot aan je knieën. De op één na hoogste berg van Schotland is continu zichtbaar en kijkt toe hoe jij jouw weg baant door de bergen heen. We wisselen lange beklimmingen af met gave singletrails door de heide. De mooiste van de dag; The Lairig Ghru. Deze afdaling is verkozen tot Britians Best Singletrack en daar ga jij het mee eens zijn. De klim is pittig, maar het is het oh zo waard. Via bospaden en nog meer singletrails rijden we richting Kingussie.

Dag 6: Kingussie - Fort Augustus

65 km, 1247 hm
De laatste etappe alweer. Een gemengd gevoel. Je kijkt uit naar de finish, maar je wilt hier eigenlijk ook niet weg. Maar eerst deze etappe. Je rijdt door een uitgestrekte heide en bezoekt nog kort een trailcentre. De paadjes daar zijn gaaf, maar je moet je krachten sparen voor de grote klim. Die begint makkelijk maar wordt steeds technischer. Haarspeldbochten, een percentage van ruim boven de 30% en die losse stenen maken het er ook niet makkelijker op. De afdaling is een traktatie. De laatste 15 km van jouw Trans Schotland gaan namelijk bergaf. En sta je aan de oevers van Loch Ness. Je bent gefinisht. Super!

Dag 7: Terug naar huis

Aan al het moois komt een einde. Zo ook aan de Trans Schotland. Op dag 6 eindigde je aan de oevers van Loch Ness. Er werd geproost, gelachen en omhelst. Het is best een prestatie, 5 dagen achter elkaar mountainbiken. Bijna 330 km, het is niet niets. Bij het afscheidsdiner passeerde de hele reis nog eens de revue. De mooie momenten, de zware momenten, de hoogtepunten. Vandaag maak je de reis terug naar huis. Na het ontbijt brengt een taxi je naar het vliegveld van Inverness (1,5 uur) of pak je de bus naar de trein om naar Glasgow te gaan (4,5 uur). Vanaf daar is het een korte vlucht naar de Lage Landen. De herinneringen, heel veel foto's en nieuwe vriendschappen neem je mee naar huis. Jouw mountainbike reist weer met ons mee en haal je later in de week op.

Foto's en film

Wil je dit ook beleven?

Natuurlijk wil jij dit ook beleven! De Trans Schotland is een waanzinnig gave reis in een onbeschrijfelijk mooi land. Meegaan met Mountainbike Challenge betekent dat je zeker bent van een goed georganiseerde reis. Alles is tot in de puntjes geregeld. Bagagetransport, vervoer mountainbike, goede slaapplaatsen. En het belangrijkste; super gave trails! Mountainbiken in Schotland, dat moet je meemaken. Ga je met ons mee?

Zo kun je ons bereiken

 • MOUNTAINBIKE CHALLENGE

 • Wethouder de Langelaan 2
  3956GL Leersum
 • +31(0)624921038
  info@mountainbikechallenge.nl