BALANS; DE SURPLACE

Stilstaan op de plaats, de beste balans oefening

Balans, daar draait mountainbiken om. En toch is dat het onderdeel waar zelfs de meest gevorderde mountainbikers moeite mee hebben. Wanneer je jouw rijvaardigheden echt een grote boost wilt geven, moet je zorgen dat je balans goed wordt. En hoe kun je dat beter trainen dan door stil te staan?

Bij het uitvoeren van de surplace zorg je ervoor dat je helemaal stil staat. Het is een oefening waarmee je balans oefent, maar ook je voetenwerk versterkt. En die twee hangen nauw met elkaar samen. Een betere balans geeft je meer controle. Je zult merken dat wanneer je deze techniek beheerst je rustiger gaat bewegen, alsof je voor alles wat extra tijd hebt gekregen. En dat is ook zo.
"Het is een oefening waarmee je balans oefent, maar ook je voetenwerk versterkt."
Stilstaan, het ziet er super simpel uit bij iemand die het kan. En dat komt omdat het de truc is om zo min mogelijk te doen. Makkelijk gezegd, want juist de angst om te vallen zorgt ervoor dat dit niet je eerste reactie is. De eerste stap is zorgen voor een goed platform om op te staan. Dat zijn dus je voeten die op de pedalen rusten. De pedalen staan horizontaal en het liefste maak je geen gebruik van kettingspanning. Zorg ervoor dat de twee pedalen in evenwicht zijn als een weegschaal door evenveel druk op beide voeten uit te oefenen. Doe je dit niet, dan zakt steeds één voet naar beneden en verlies je de balans.

Jouw benen moeten gestrekt zijn. Alleen dan is het mogelijk om zonder spierspanning op jouw voeten te staan. Oefen dat maar eens op de grond met jouw voeten in dezelfde stand als de pedalen. Hoe meer je door je knieën zakt, des te meer spieren je moet gebruiken. En je wilt juist zo min mogelijk doen. Knieën niet op slot, maar zeker ook niet gebogen. Jouw heupen staan recht boven de trapas. De valkuil is om met je heupen boven jouw voorste voet te gaan staan, maar dan lukt het niet de pedalen in evenwicht te houden.

Oefen deze twee stappen een paar minuten. Rij weg, laat de mountainbike rollen, ga in de juiste positie staan, knijp de achterrem in en probeer te blijven staan op je voeten, met de pedalen op gelijke hoogte en gestrekte benen. Zorg ervoor dat je het kort houdt. Vechten om te blijven staan is zinloos, dan ben je namelijk de balans al kwijt. Zorg ervoor dat je alleen genoegen neemt met echt stilstaan. In het begin zal dat misschien maar 1 seconde zijn. Zodra je voelt dat je teveel gaat aanspannen, gaat bewegen of je voorste voet wegzakt rij je weg. Probeer altijd weg te rijden en niet af te stappen en zeker niet om te vallen. Dat wegrijden geeft vertrouwen en uit vertrouwen komt ontspanning.
Wanneer je teveel op de voorste voet staat, gaat er meer gewicht naar het stuur. De balans is nu voor het midden van de fiets uitgekomen.
Hangen in de pedalen zorgt ervoor dat je achterover valt. Je moet je nu aan het stuur in evenwicht houden. Hierdoor komt er teveel gewicht op het achterwiel te liggen.
Wanneer bovenstaande stappen een beetje lukken ga je het jezelf moeilijker maken. Laat de achterrem los zodra je stilstaat en probeer in balans te blijven op twee pedalen. Lukt het niet, dan komt dat waarschijnlijk doordat je te veel aanspant. Je wilt een los en soepel lijf. Geen harde spieren in je benen, bovenlijf, schouders of armen. Laat alles los door je adem uit te blazen.

Nog een stapje moeilijker? Probeer eens of je het stuur los kunt laten. Doet dit door met de puntjes van je duim en wijsvinger het stuur aan te raken. Nu kun je niet meer steunen op het stuur. Val je voorover? Dan sta je niet voldoende op je achterste been.

De Surplace is een moeilijke oefening, die leer je niet zomaar even. Maar het is ook wel één van de belangrijkste technieken om te beheersen. Je leert ontspannen, je leert herkennen wat balans is en je leert goed op jouw voeten te staan. Dat laatste is ontzettend belangrijk, want vrijwel alle bewegingen die jij inzet, komen uit jouw benen. Wees tevreden met kleine stappen. Eén seconde helemaal stilstaan is echt super goed als je net start met deze techniek leren. Het kan zomaar maanden duren voordat je de minuut weet aan te tikken.

Lukt het niet met deze tips? Kom dan naar één van onze mountainbike clinics. In iedere clinic behandelen we deze techniek. Kun je het al, dan is herhaling nuttig. Tijdens een clinic krijg je daarnaast gerichte feedback van ons. Wij zien dingen die jij niet ziet wanneer je het zelf oefent. Met die feedback leer je hem veel sneller. En dat is mooi, want stilstand is in dit geval echt vooruitgang!
Sta je echt goed op je voeten, dan heb je het stuur niet nodig voor houvast. Jouw lichaam houdt zichzelf staande en je leunt als het ware over de mountainbike heen.
"De Surplace is een moeilijke oefening, die leer je niet zomaar even. Maar het is ook wel één van de belangrijkste technieken om te beheersen. "

Zo kun je ons bereiken

  • MOUNTAINBIKE CHALLENGE

  • Wethouder de Langelaan 2
    3956GL Leersum
  • +31(0)624921038
    info@mountainbikechallenge.nl